Ken je recht

Geschreven door Zoë Rulkens

Veel jongeren krijgen naar mate ze ouder worden steeds vaker (actief) te maken met het recht. Je huurt een studentenkamer, je krijgt je eerste bijbaantje, je koopt een kopje koffie of besteld online een nieuwe trui. Dit zijn allerlei voorbeelden van dagelijkse gebeurtenissen waarbij het recht en daarbij de wet van toepassing zijn. Vaak wordt er bij deze handelingen niet stil gestaan dat het recht hier van toepassing is. Wat ik hiermee wil benadrukken is dat het recht en de wet veel meer aanwezig zijn dan doorgaans wordt gedacht.  

Veel mensen in Nederland hebben een mindere algemene juridische kennis. Terwijl iedereen in Nederland wordt geacht de wet te kennen. Los daarvan, want zelfs de beste advocaten kennen niet alle wetten uit hun hoofd, zijn er ook veel andere voordelen aan het bezitten van juridische kennis. Een goed voorbeeld daarvan is de aanschaf van je eerste auto. Stel je komt erachter dat het mooie verkooppraatje niet op waarheid berustte en dat de auto dus niet voldoet aan je verwachtingen. Veel mensen raken in paniek en verliezen veel geld en tijd aan kosten die ze liever niet hadden willen maken. Ze weten dan niet dat er juridische mogelijkheden zijn om toch sterk in je schoenen te kunnen staan. Mensen met juridische kennis hadden geweten hoe ze hierop moeten anticiperen. 

Denk bijvoorbeeld ook aan de wettelijke bedenktijd van 14 dagen bij online aankopen. Vaak wordt er niet voldoende aandacht besteed aan deze termijn. Zo kunnen bedrijven deze termijn inkorten terwijl je eigenlijk tóch recht hebt om nog van je aankoop af te zien. Voor veel mensen ligt de drempel om juridische stappen te ondernemen voor z’n soort zaken hoog, waardoor dit ook niet gebeurt. 

Een ander voorbeeld. Je bent werkzaam bij een bedrijf en ineens krijg je een vaststellingsovereenkomst voorgeschoteld. Je hebt geen flauw idee wat het precies inhoudt maar tekent blindelings. Achteraf kom je erachter dat het toch foute boel is en je de vaststellingsovereenkomst beter niet had kunnen tekenen. Wanneer je van tevoren had gerealiseerd wát je ondertekende of wist wat de voor- en nadelen waren van deze vaststellingsovereenkomst, had je goed kunnen bedenken of dit echt is wat je wil.  
 
Wanneer je in deze situaties enige kennis had gehad over het recht, had je juridische problemen kunnen voorkomen. Mocht je het probleem toch niet kunnen voorkomen, sta je alsnog een stuk sterker in je schoenen dan iemand die niks van de situatie af weet. Het oplossen van juridische problemen wordt een stuk makkelijker wanneer je weet wat je mogelijkheden zijn op juridisch vlak. Het voorkómen van juridische problemen is daarentegen een stuk effectiever. 

Het voorkomen van juridische problemen maakt ook een groot deel uit van Zuyd Legal Lab. Zuyd Legal Lab houdt zich namelijk bezig met ‘Preventive Law’. Daar waar juristen gewend zijn achteraf zaken te analyseren en problemen op te lossen, proberen wij met Preventive Law juristen op te leiden die problemen voorkomen en het recht ook toegankelijker te maken. Samen met Zuyd Legal Lab hoop ik dat er meer juridische problemen voorkomen kunnen worden.