Nike versus Satan; Een intellectuele strijd

Geschreven door: D. Lukman

©Het plaatje is afkomstig van Law.com (https://www.law.com/litigationdaily/2021/03/30/no-sympathy-for-the-devil-nike-turns-to-arnold-porter-to-sue-the-designer-behind-satan-shoe/ • Courtesy Photos).

Zoals u hierboven (rechts) op de afbeelding ziet, is dit de beroemde ‘Satan shoes’, uitgebracht door Lil Nas X, een Amerikaanse zanger, rapper en songwriter. De schoenen zijn gefabriceerd door MSCHF Product Studio, een fabrikant die bekendstaat vanwege haar eerdere opmerkelijke creatie genaamd ‘Jesus shoes’. De Satan Shoes bevatten aan de onderkant een pentagram, aan de zijkant een verwijzing naar een Bijbelsvers over Satan én het welbekende Nike logo. Tevens zou een van de zolen (links of rechts) een druppel menselijk bloed bevatten en daarnaast (aan creativiteit van Lil Nas X geen gebrek) krijgt de koper een pentagram boven op de schoen – als extra ‘sieraad’ – mee. Voor $1.018 dollar (omgerekend zo’n 832,56 euro), heeft Lil Nas X er (ironisch) 666 stuks laten fabriceren. De schoenen bevatten tevens aan de zijkant een nummering. Op het plaatje rechtst staat 6/666, wat staat voor schoenen set nummer 6 van de 666. Een verzamelaarsitem dus (de schoenen zijn op 26 maart 2021 uitgebracht en waren binnen een minuut al uitverkocht).

Ondanks de creativiteit en het enthousiasme van Lil Nas X om een nieuw soort schoenenlijn te produceren, toonde Nike haar ongenoegen en had het bekende merk allesbehalve sympathie voor de duivel.

Ophef

Oorspronkelijk zijn de Satan shoes uitgebracht voor een videoclip van Lil Nas X, genaamd ‘’Call me by your name’’, maar dit werd Lil Nas X niet in dank afgenomen. Niet alleen Nike, maar ook een hoop mensen vonden namelijk de ‘Satan shoes’ iets te ver gaan. Mede vanwege het feit dat de schoenen in een van de zolen een druppel menselijk bloed bevat (een druppel bloed van een werknemer ter ere aan zijn enthousiaste bijdrage tijdens de productie van de Satan shoes), gaat ook de geborduurde Bijbeltekst (Luke 10:18) over Satan te ver. Een hoop conservatieve

Amerikanen, schreven op het internet teksten als ‘’Nike wordt ook door kinderen gedragen hoor, denk toch eens aan de kinderen!!’’ en ‘’Dit is godslastering van jewelste! Nike moet zich schamen!’’.

Nike daarentegen had een ander motief om de duivel voor de rechter slepen; er is namelijk – volgens Nike – inbreuk gepleegd op het handelsmerk.

Nike liet bovendien na alle commotie meteen weten niets met Satan Shoes (of Satan zelf) te maken te hebben. Integendeel, zo was het bekende sportmerk woedend, want blijkbaar is de basis voor de ontwikkeling van Satan shoes, afkomstig van de klassieke Nike Air Max uit 1997 (zie linker afbeelding). Omdat het ontwerp afkomstig is van een (al eerder) gebruikt en door Nike ontwikkeld model, werd er snel aangenomen dat Lil Nas X met Nike samenwerkt (Nike heeft dit dus betwist, er is geen samenwerking tussen Nike en Lil Nas X). Al met al liet Nike zich niet door Satan verleiden.

Nike versus Satan; wat oordeelt de rechter?

Nike spande op 29 maart 2021 een rechtszaak aan wegens inbreuk op het handelsmerk. Tevens heeft Nike naar voren gebracht dat Lil Nas X per direct moet stoppen met de verkoop van Satan shoes. De rechter stelde Nike in het gelijk en gaf (daarnaast) de fabrikant van Satan shoes, MSCHF Product Studio, op 1 april 2021 een tijdelijk verbod tot de verkoop van de duivelse schoenen (er zijn 200 van de 666 vóór het verbod van de rechter verkocht).

Lil Nas X vond in eerste instantie dat Nike zich niet zo moest aanstellen (op de website van Satan Shoes staat ‘’It’s better to reign in hell than serve in heaven’’), maar uiteindelijk heeft de artiest via Twitter zijn excuses aangeboden. Want het klopt inderdaad, Nike heeft in 1997 al eerder (zoals op het linker plaatje staat afgebeeld) eenzelfde model uitgebracht. Nike was niet alleen eerder, maar heeft – zoals bekend – deze schoenen ook daadwerkelijk uitgebracht. Daarnaast is het bekende logo van Nike duidelijk op de schoen zichtbaar. Al met al is er (uiteindelijk) sprake van een duivelse kopie, hetgeen dat Nike met ongenoegen heeft zien gebeuren.

MSCHF Product Studio heeft ondertussen contact opgenomen met Nike om het geschil achter gesloten deuren (door middel van een schikking) op te lossen. Tevens riep MSCHF Product Studio op om de 200 van de 666 verkochte schoenen terug te sturen. Uiteraard krijgt de koper het volledige bedrag terugbetaald.

De advocaat van MSCHF Product Studio, heeft aangegeven dat allebei de partijen (dus zowel Nike als MSCHF) blij zijn om op deze wijze het geschil op te lossen. Volgens de advocaat van MSCHF Product Studio, waren de schoenen nooit echt voor productie bedoeld, maar meer als een soort van creatieve stunt en tevens om te laten zien hoe ‘’gek’’ de samenwerking cultuur is geworden. De schoenen waren volgens de advocaat van MSCHF dus nooit echt voor de verkoop bedoeld.

Nike haar motivering

Ondanks dat Nike de creativiteit van Lil Nas X niet heeft weten te waarderen, valt de keuze van Nike – enigszins, denk ik dan – te begrijpen. Want mocht Nike (bijvoorbeeld) Satan shoes door de vingers hebben gezien, wat zou dat voor de toekomst betekenen? Zelf heb ik het gevoel dat er meerdere artiesten, kunstenaars of sporters een oud model van Nike zouden gaan gebruiken om zelf een schoenenlijn op te zetten. En wellicht dacht Nike hetzelfde; als wij (als Nike) nu niet optreden, dan is de kans groot dat er in de toekomst vaker inbreuk op ons handelsmerk wordt gepleegd.

Wilt u meer over dit onderwerp lezen?

– https://www.revive.nl/nike-spant-rechtszaak-aan-tegen-lil-nas-x-wegens-satanschoenen/;

– https://www.telegraaf.nl/entertainment/1670631618/nike-ontkent-samenwerking-lil-nas-x-wij-steunen-satan-shoes-niet;

– https://www.nu.nl/achterklap/6125653/lil-nas-x-mag-sneakers-niet-langer-verkopen-nadat-nike-naar-rechter-stapte.html;

– https://nl.mashable.com/social-good-2/4365/lil-nas-xs-satan-shoes-worden-teruggeroepen-in-schikking-met-nike;