Garantie en retourneren

Geschreven door Kay von Piekartz

Veel mensen vinden het vanzelfsprekend dat ze bij aankoop van een product garantie krijgen of dat ze het product binnen een bepaalde termijn kunnen retourneren. Wettelijk is dit toch anders geregeld. Aangezien de feestdagen er weer aankomen en er weer veel aankopen gedaan zullen worden, zal ik dieper ingaan op hoe het nu wettelijke geregeld is.

Garantie

Garantie is ervoor als een product binnen een bepaalde tijd stuk gaat waarvan je mag verwachten dat deze langer meegaat.[1] Daarbij komt dat garantie kan opgesplitst worden in twee garanties namelijk: de wettelijke garantie en de aanvullende garantie (fabrieksgarantie of garantie die de winkel zelf geeft).

Bij de wettelijke garantie heb je recht op gratis reparatie of vervanging als het product eerder stuk gaat dan je van het product mag verwachten. Hoelang je van een product mag verwachten dat het meegaat is afhankelijk van het product. Hier is geen lijst voor en de rechter zal hierover uiteindelijk oordelen, wanneer de verkoper en consument het niet met elkaar eens worden.

Indien het product al binnen de eerste 6 maanden na aanschaf stuk gaat, dan gaat de wet ervan uit dat het product bij aankoop al defect was. U heeft recht op gratis reparatie of vervanging door de verkoper.  Als de verkoper kan aantonen dat het komt doordat u het product verkeerd heeft gebruikt, dan heeft u geen recht op gratis reparatie of vervanging. Als de verkoper dit niet kan aantonen zal de verkoper u het aankoopbedrag terug moeten geven.[2]

Aanvullende garantie kan door zowel de fabrikant als de verkoper worden gegeven. Vaak biedt de verkoper ook aan om extra garantie bij te kopen. Dit valt dan ook onder aanvullende garantie. Tijdens deze periode heeft u dan recht op gratis reparatie of vervanging van het product. Deze garantie kan nooit de wettelijke garantie beperken. Indien de fabrikant of verkoper deze aanvullende garantie geeft, kan het dus alleen in het voordeel van de consument zijn. [3]

Retourneren

Als u een product in de winkel koopt en hier later toch spijt van krijgt kunt u bij de meeste winkels binnen een bepaalde termijn het product nog omruilen of uw geld terugkrijgen. Dit is een extra service van de winkel. De winkel is dit dus niet wettelijke verplicht.

Bij online aankopen (koop of afstand) is dit anders geregeld. Dit is omdat je het product immers niet hebt kunnen zien voordat u het kocht. Zo bepaalt de wet dat u een bedenktermijn heeft van 14 dagen.[4]

Tijdens deze bedenktermijn mag u het product uitproberen net zoals u in een winkel zou doen. Dit komt erop neer dat u bijvoorbeeld de kleding die u besteld heeft mag passen. Echter is het niet toegestaan om de kleding daadwerkelijk te gaan dragen als u nog niet weet of u het wel wilt houden. Er zijn wel vaak een aantal uitzonderingen. Hierbij gaat het vaak om producten die niet meer verkocht kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld een fotoboek zijn die u speciaal heeft laten maken of een game, cd of dvd die een verzegeling heeft.


[1] Boek 7 artikel 17 BW
[2] Boek 7 artikel 18 lid 2 BW
[3] Boek 7 artikel 6 BW
[4] Boek 6 artikel 230o BW