De nieuwe coronamaatregelen geldend vanaf 8 december 2020

geschreven door Charissa Lutgens.

Nog voordat de maatregelen bekend gemaakt zouden worden was er al een bericht [1] uitgelekt, welke RTL aan het licht heeft gebracht: Nederland is nog niet klaar voor versoepelingen. Hiermee begon onze premier dan ook zijn toespraak op 8 december jl. tijdens de persconferentie.

Ondanks het feit dat de vooruitzichten tijdens de vorige persconferentie beter waren, zijn de cijfers helaas verslechterd. De premier had gehoopt dat de intensive care opnames inmiddels op maximaal 10 opnames per dag zou zitten. Helaas zitten wij momenteel op meer dan het dubbele om welke reden het dan ook niet verantwoord is om versoepelingen door te voeren.

Momenteel wordt er voorzichtig vooruitgekeken naar medio januari 2021, onze premier is voornemens om versoepelingen door te voeren wanneer er sprake zou zijn van 10 intensive care opnames per dag, ook al streven we naar minder dan 3 intensive care opnames per dag.

De premier wees tevens op een mogelijke stijging van de intensive care opnames. Wanneer er in de komende weken, tot aan de kerst, sprake zou zijn van meer opnames dan zou het zelfs zo kunnen zijn dat de maatregelen nog voor de kerstdagen worden aangescherpt. De premier wees dan ook opnieuw op de maatregelen: blijf zoveel mogelijk thuis, laat je testen en blijf in afwachting van je testuitslagen in quarantaine. Mocht je test positief zijn; blijf dan thuis, ook je huisgenoten blijven thuis, hou afstand, was je handen en vraag om hulp.

Proefprojecten
Tevens maakte de premier kenbaar dat het kabinet voornemens is om proefprojecten te doen in bepaalde sectoren, welke zij lokaal en gecontroleerd zullen uitvoeren. Het kabinet heeft voor deze aanpak gekozen zodat wij, wanneer we de maatregelen gaan versoepelen, dit verantwoord kunnen doen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een theatervoorstelling met meer publiek om er zo achter te komen wat wel en niet verantwoord is.

Extra steun
De premier gaf aan dat het kabinet voornemens is extra steun te bieden waar nodig, bijvoorbeeld de horeca. Meer over dit steunpakket is vandaag, 9 december 2020, kenbaar gemaakt.

Ook de jongeren worden niet vergeten, de premier ziet in dat ook zij hulp nodig hebben in deze moeilijke tijd. Zo wil het kabinet een plan opstellen en geld vrijmaken om extra activiteiten -zoals wintergames- te organiseren in de kerstvakantie. Daarnaast gaan ze bekijken of ze misschien de leeftijd voor het sporten in groepen kunnen verhogen naar 27 jaar.

Vaccinatie
Minister de Jonge gaf aan dat zij een voorlopig plan hebben gemaakt betreft het vaccineren van Nederland tegen het coronavirus. Ze zijn voornemens om op de eerste plaats de kwetsbare mensen en de zorgverleners de vaccineren, vervolgens zouden de 60+’ers en de mensen met een medisch risico aan de beurt komen. Als laatste komen de resterende zorgverleners en de rest van de samenleving aan de beurt.

De Jonge heeft tevens ingespeeld op de angst die er heerst betreffende het vaccin. “Is het vaccin veilig?” is een vraag die de gehele samenleving momenteel bezighoudt. Hierover zegt hij dat ze niet eerder gaan vaccineren dan wanneer het Europees Medicijn Agentschap groen licht heeft gegeven. Zij beoordelen het vaccin op de veiligheid en toepasbaarheid. Wanneer hun advies anders luidt dan het voorlopige plan van vaccineren, zullen zij hier wijzigingen aan doorvoeren.

Ondanks deze vooruitzichten moet de “we zijn er bijna-stem” nog wegblijven. Het is momenteel namelijk nog onduidelijk of een gevaccineerde geen andere mensen kan besmetten. Hoelang dit alles dus nog gaat duren is onduidelijk.

Vragen van de pers[2]

  1. U bent voornemens proeven uit te gaan voeren in verschillende sectoren, wanneer is de horeca aan de beurt?
    Premier Rutte: “In de horeca is al het een en ander gebeurd. Tevens is er een verschil tussen de droge en natte horeca (horeca waar alcoholhoudende dranken ter directe consumptie worden gesteld). In de natte horeca worden momenteel proeven gedaan en voorbereid. Evenementen worden pas bekeken in de periode waarin het virus “beheersbaar” is. Bij minder dan 10 intensive care opnames per dag weet je dat er meer kan.”.
  2. Waarom heeft u ervoor gekozen geen extra maatregelen door te voeren?
    Premier Rutte: “Zoals gezegd kunnen de maatregelen strenger worden wanneer de cijfers blijven stijgen. In Duitsland zijn bijvoorbeeld de maatregelen strenger ondanks dat zij er momenteel beter voor staan.”.
  3. U geeft aan dat er wellicht voor de kerst meer maatregelen getroffen kunnen worden, moeten we dan denken aan de gevreesde avondklok?
    Premier Rutte: “Een avondklok is niet uit te sluiten, deze staan echter niet hoog op onze lijst.”.

Heeft u nog vragen over de huidige maatregelen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons Corona-lab.


[1] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5201895/corona-horeca-wiebes-keijzer
[2] Uitzending RTL Nieuws.