Wel of geen loondoorbetaling bij verplichte thuisquarantaine?

Geschreven door Florencia van Mourik

Veel werknemers vragen zich af of ze hun loon doorbetaald krijgen wanneer ze in een verplichte thuis quarantaine moeten. Hierover zijn verschillende regels, in allerlei verschillende situaties. Dit kan dus zeer verwarrend zijn en daarom ga ik je vertellen wanneer je wel of niet doorbetaald krijgt. 

Om de verspreiding van COVID-19 zo goed mogelijk tegen te gaan, is het belangrijk om in een tweetal situaties in quarantaine te gaan. Namelijk wanneer je nauw in contact bent geweest met een besmet persoon en als je in een COVID-19-risicogebied bent geweest. Wanneer je in nauw contact bent geweest met iemand die positief is getest, moet je in quarantaine ook al heb je misschien geen klachten of symptomen. De quarantaine duurt tien dagen lang, voorheen was dit veertien dagen. Tijdens de quarantaine mag je je huis niet verlaten. Het is belangrijk om te weten dat je bij quarantaine niet besmet bent geweest, maar mogelijk in contact bent geweest met een corona besmette persoon. Een persoon die terugkomt uit een COVID-19-risicogebied, komt terug uit een land met code oranje of rood. Of een land op code oranje wordt, gezet hangt af van een aantal factoren zoals het aantal nieuwe besmette personen binnen twee weken en de gemiddelde afname van de testen. Als er weinig getest wordt en er veel nieuwe besmetting zijn, spelen er nog een aantal andere factoren een rol[1].

Maar wat nou als je naar een land reist met code oranje of rood vanwege vakantie, familieomstandigheden, een rechtszaak of wat dan ook, krijg je dan doorbetaald bij verplichte thuis quarantaine wanneer je thuis komt? Hierop is het antwoord nee, je krijgt niet doorbetaald bij de verplichte 10 dagen thuis quarantaine. In dit geval zul je dus verlof moeten opnemen, eventueel onbetaald verlof. Wat wel een optie zou kunnen zijn is thuiswerken. Er kunnen dus afspraken worden gemaakt met de werkgever en werknemer, indien thuiswerken mogelijk is. Bij een kantoorbaan zou dit eventueel een optie kunnen zijn, bij een fabrieksmedewerker zou dit helaas geen optie zijn.  Wanneer je dus thuiswerkt tijdens de quarantaine, is je werkgever verplicht om het loon door te betalen. 

Landen die van code geel naar code oranje of rood gaan hebben andere regels dan landen die al op oranje of rood staan. In dit geval is het verstandig om zo snel mogelijk terug te reizen naar Nederland. Je behoudt dan het recht op loondoorbetaling mocht de quarantaineperiode buiten de vakantieperiode vallen. Als de keuze wordt gemaakt om in het desbetreffende land de gehele vakantieperiode te verblijven en niet terug te reizen naar Nederland, dan verlies je het recht op loondoorbetaling[2].

Er zijn een aantal uitzonderingen bij de verplichte thuis quarantaine wanneer je uit een land komt dat op oranje of rood staat. Indien diplomaten, militair personeel, grenswerkers etc. reizen voor hun werk, hoeven zij niet in quarantaine tenzij zij klachten hebben. Het is voor bepaalde beroepen dus noodzakelijk om naar gebieden met code oranje of rood te reizen, voorafgaand wordt gekeken naar de noodzaak en de risico’s. De werkgevers- en nemers kunnen zich laten adviseren door de arbodiensten[3].

Indien je in quarantaine moet omdat je in nauw contact bent geweest met een besmet persoon of een gezinslid corona klachten heeft, mag je werkgever geen verlofuren aftrekken. De werkgever moet de werknemer doorbetalen. De werkgever mag de dagen dat de werknemer in quarantaine is geweest niet als verlof rekenen, tenzij de werknemer hiermee instemt[4].

Mocht je nog vragen hebben over loondoorbetaling bij een verplichte thuisquarantaine of zijn er onduidelijkheden, aarzel dan niet om contact met Zuyd Legal Lab op te nemen.

Sinds dit jaar heeft Zuyd Legal Lab ook een ‘coronaloket’. Hier kun je terecht voor al je juridische vragen gerelateerd aan het coronavirus. Loop vrijblijvend binnen of maak een afspraak via het e-mailadres legallab@zuyd.nl of het telefoonnummer (0)46 420 72 06.


[1] Rivm.nl 

[2] Rijksoverheid.nl 

[3] Rivm.nl

[4] Rijksoverheid.nl