Het nieuwe normaal of het tijdelijke abnormaal?

Geschreven door Charissa Lutgens

We bevinden ons momenteel in een rare tijd. Een tijd waarin wij, als samenleving, niet weten waar we aan toe zijn, wat we moeten verwachten en wanneer we ons leven weer kunnen hervatten. Of is dit daadwerkelijk “het nieuwe normaal”? 

Bij LEGALlab denken wij mee met de samenleving en passen wij ons volledig aan aan het nieuwe normaal, om zo voor jou een veilige en betrouwbare omgeving te creëren. Zo hebben wij bij binnenkomst hand sanitizer, handschoenen en mondkapjes voor u beschikbaar.

Wij zijn echter niet de enige die ervoor proberen te zorgen dat uw geschillen veilig opgelost kunnen worden. Ook alle rechtbanken en gerechtshoven werken hier aan mee. Maar op welke manier doen zij dit dan? 

Bij de rechtbanken en de gerechtshoven gelden momenteel strenge coronamaatregelen om op deze manier zo veel mogelijk zaken door te kunnen laten gaan. Een mooi voorbeeld hiervan is het bijwonen van de zittingen. In beginsel zijn zittingen vrijelijk toegankelijk op basis van het fundamentele rechtsbeginsel van openbaarheid van rechtspraak, echter wordt dit fundamentele recht nu beperkt. Het is nu namelijk zo dat je twee dagen van te voren een verzoek moet indienen om een zitting bij te wonen. Daarnaast zijn de zittingen op locatie niet meer wat het vroeger was. Zo zijn er nu bijvoorbeeld plexiglazen schotten geplaatst en geldt er het advies om mondkapjes te dragen. 

Dit ondervinden dan ook de advocaten. Wij hebben Monique van Tol, advocate bij Douffet Heuts advocaten te Sittard, gevraagd hoe ze binnen de advocatuur omgaan met de coronamaatregelen, wat er is veranderd en welke min- en pluspunten er zijn. Zij geeft aan dat de zittingen momenteel per skype zijn en dit een redelijke oplossing is. Haar voorkeur gaat echter uit naar de “normale zittingen”. Dit omdat het volgens haar van belang is dat de rechter en de partijen elkaar in de ogen kunnen kijken. Daarnaast geeft zij nog een beperking van het fundamentele rechtsbeginsel van openbaarheid van de rechtspraak aan, partijen mogen namelijk geen ondersteuning meenemen naar de rechtbanken en gerechtshoven. Ook zouden er enorme achterstanden zijn ontstaan. 

Hieruit blijkt, naar mijn mening, dan ook dat “het nieuwe normaal” niet ervaren wordt als normaal, maar juist als “het tijdelijke abnormaal”. Wij kunnen allemaal niet wachten tot alles weer normaal is, maar voor zolang het duurt passen wij ons aan en werken wij mee aan een veilige leefomgeving. 

Sinds dit jaar heeft Zuyd Legal Lab ook een coronaloket. Hier kun je terecht voor al je juridische vragen gerelateerd aan het coronavirus. Loop vrijblijvend binnen of maak een afspraak via het e-mailadres legallab@zuyd.nl of het telefoonnummer (0)6 1391 5317.