Minister Grapperhaus

Geschreven door Nicolle Beugels

Wie de afgelopen weken het nieuws heeft gevolgd, kan niet meer ontkomen aan de naam van de minister. Dit alles heeft te maken met de Coronamaatregelen. Minister Grapperhaus mag toch wel de minister worden genoemd die veel waarde hecht aan de Coronamaatregelen. Dit komt omdat de minister van Justitie en Veiligheid verantwoordelijk is voor de politie, het openbaar ministerie, rampenbestrijding en crisisbeheersing. De persoon die ons vaak duidelijk maakte hoe belangrijk de 1,5 meter is. Maar hoe kan het nou dat juist de minister zich niet aan deze 1,5 meter heeft gehouden? Wat voor effect heeft dit?

Ophef
De minister van Justitie en Veiligheid, oftewel minister Grapperhaus kwam in opspraak door zijn bruiloft die plaatsvond op 22 augustus jl.. De minister die de mensen er vaker op attendeert dat het houden van 1,5 meter afstand zeer belangrijk is, ging zelf meermaals in de fout op zijn eigen bruiloft. In beginsel verscheen er een foto in de media, op deze foto is te zien dat Grapperhaus met al zijn bruiloftsgasten binnen de 1,5 meter van elkaar stonden[1]. De minister verklaarde dat het die hele avond wel degelijk goed ging op wat enkele keren en wat gasten na. Niet veel later verscheen er in de media alweer een foto van minister Grapperhaus. Op deze foto is te zien hoe de minister zijn schoonmoeder omhelsde[2]. Dit riep in de Kamer nog meer vragen op. Het was duidelijk dat zowel de gasten als de minister zich niet goed hadden gehouden aan de 1,5 meter afstand. Premier Rutte vindt dat de geloofwaardigheid van de minister niet in twijfel mag worden getrokken, omdat hij een fout zou hebben gemaakt. Hij staat dan ook volledig achter de minister.

Coronaboete
Grapperhaus is de minister van wet en orde, hij noemde mensen die zich niet aan de afstand hielden dan ook aso’s. Door Grapperhaus zijn bruiloft, is er duidelijk nog meer ophef ontstaan over de Coronaboete. Deze was in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de 1,5 meter afstand hielden. De Coronaboete van €390,- is niet zomaar een boete; het is een strafbeschikking. Deze wordt opgelegd door het Openbaar Ministere en is een vonnis zonder rechter. Als een strafbeschikking boven de €100,- bedraagt dan levert dit een justitiële aantekening op (oftewel een strafblad). Een strafblad kan een probleem vormen voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag. De minister en zijn vrouw hebben beiden een bedrag van €390,- overgemaakt aan het Rode Kruis, als boetedoening voor het overtreden van de Coronamaatregels tijdens hun huwelijk. Maar hoe zit het nu met de mensen die wel degelijk een Coronaboete hebben gekregen, en nu dus ook strafblad hebben?  Er wordt nu gekeken naar een oplossing voor de Coronaboete. Boa’s geven namelijk ook aan dat de geloofwaardigheid van hun is aangetast door de misstap van de minister. Want hoe kunnen zij een boete verkondigen als de minister zelf ook geen boete heeft gekregen? Grapperhaus heeft wel aangegeven op de vraag of hij een boete verdient, dat die beslissing niet aan hem is.


[1]    foto: Ferry de Kok

[2]  foto: Ferry de Kok