Juridische vragenbomen: Deel 3. Berkeley Bridge

Deze blog is geschreven door Lonny Hoogenberg, Anne Lardinois en Rick Jacobs.

In dit deel van onze serie over beslisbomen beschrijven wij de applicatie Berkeley Bridge.

Inleiding

Berkeley Bridge is een downloadbare applicatie. Studenten bij Zuyd Legal Lab mogen deze applicatie gratis gebruiken. De applicatie dient te worden gedownload voordat het gebruikt kan worden. Deze applicatie biedt een breed scala aan mogelijkheden aan. Berkeley Bridge is voornamelijk bedoeld voor het maken van beslisbomen zonder te programmeren. Je kunt daarmee ook documenten genereren.

Berkeley Bridge heeft geen grote online community. Volgens Berkeley Bridge gaan door de snelle innovatieve digitale ontwikkelingen, steeds meer bedrijven dit gebruiken. Dit betekent dat het lastig is om op een online forum een oplossing te vinden voor een mogelijk probleem bij het gebruik van de applicaties van Berkeley Bridge, indien een van de ‘tutorials’ die ze zelf aanbieden weinig houvast geeft. De helpdesk is echter goed bereikbaar en behulpzaam. Deze is, onder het kopje ‘over ons en ‘contact’, te contacteren via de website van Berkeley Bridge.

Het eindresultaat

Hoe maak je deze beslisboom met Berkeley Bridge?

Hieronder wordt summier aangegeven hoe je een beslisboom kunt maken met Berkeley Bridge:

  1. Dit is het beginscherm wanneer je aan een nieuwe beslisboom begint. Klik in de taakbalk bovenin op ‘Graph’.
  • Klik vervolgens op ‘New node’. Hiermee maak je een nieuwe stap aan.
  • Geef de ‘new node’ een naam en klik op ‘ok’.
  • Nadat je de nieuwe ‘node’ hebt aangemaakt klik je op het groene plus symbool aan de rechterkant in het scherm. Wanneer je op het symbool ‘T’ klikt, kun je een inleidende tekst invoeren die gebruikers van jouw beslisboom op de startpagina zien.
  • Om na de inleidende tekst een vraag te stellen om de beslisboom daadwerkelijk te beginnen, klik je weer op het groene plus teken en ga je naar het meest linkse symbool. Hier kun je de vraag een naam/titel geven en de vraag in het tekstvakje uittypen
  • In het geval van een ja of nee vraag, kun je op ‘radiogroup’ klikken. Hierna klik je op ‘type’ en selecteer je ‘Yes / No’. Indien je na het antwoord op de eerste vraag een tweede vraag stelt waarbij het antwoord noodzakelijk is dan vink je ‘Yes / No – required’ aan.
  • Hierna maak je twee ‘nodes’ aan een genaamd ‘Yes’ en een genaamd ‘No’. Nadat je de node genaamd ‘Yes’ hebt aangemaakt, klik je weer op de ‘node’ van de vraag en maak je een nieuwe ‘node’ aan genaamd ‘No’.
  • Als je dit hebt gedaan, zie je rechts in het scherm de acties staan.
  • Om de ‘Yes’ en ‘No’ ‘Node’ te verbinden aan de ‘node’ van de vraag kun je dubbelklikken op de acties ‘connect: yes’ en ‘connect: no’. Er opent zich een nieuw venstertje waarin je op ‘condition’ klikt en de ‘node’ kunt verbinden.

Bevindingen

Berkeley Bridge is redelijk lastig onder de knie te krijgen. Zeker als het gaat om het generen van documenten zijn er allerlei variabelen waarmee je rekening dient te houden. Voor het maken van een beslisboom is Berkeley Bridge na enige oefening een uiterst geschikt programma. Vooral vanwege het feit dat de verschillende stappen overzichtelijk zijn en de hele beslisboom zichtbaar is terwijl je eraan werkt. Hierdoor is het makkelijker om het overzicht te behouden en eventuele fouten terug te leiden naar de oorsprong. Op het gebied van de mogelijkheden van het programma is Berkeley Bridge ten opzichte van andere programma’s als Community Lawyer en Microsoft Forms uitgebreider maar ook iets minder gevoelsmatig om mee te werken. Verder kan Berkeley Bridge belangrijk zijn door de integraties met andere programma’s zoals HighQ, iManage, Epona’s Contacts Manager en Company Info, waardoor Berkeley Bridge kan worden gecombineerd met deze platformen. Voor bedrijven die al met een van deze platformen werken, kan Berkeley Bridge dienen als een waardevolle toevoeging.