Juridische vragenbomen. Deel 2. Community.lawyer

Hoe maak je een beslisboom met Community.Lawyer? In deze blog leggen we dat uit en vertellen we wat we van Community.Lawyer vinden. Community.Lawyer is gebaseerd op Docassembe.org, een veelzijdige open source applicatie.

Inleiding

Community.lawyer beoogt een bijdrage te leveren aan de toegang tot het recht. Community.lawyer is een Amerikaans bedrijf bestaande uit advocaten en ingenieurs. Community lawyer transformeert nieuwe technologieën, traditionele modellen en creëert zowel nieuwe uitdagingen als kansen voor burgers, zo is te lezen op de website.

Community.lawyer biedt een gratis dienst en een betaalde dienst aan, waarin de mogelijkheden natuurlijk uitgebreider zijn. De applicatie is te vinden via de webbrowser en is door iedereen te gebruiken, zowel voor bedrijven als voor particulieren. Met Community lawyer kan men naast het maken van beslisbomen ook documenten ondertekenen en Word documenten, PDF’s en emails genereren.

Met Community.lawyer kunnen applicaties gebouwd worden die juridische werkzaamheden/taken gemakkelijker maken en eventueel versnellen.

Community.lawyer is een fijne applicatie om mee te werken. Niet alleen omdat deze gratis is, maar vooral omdat Community.lawyer een duidelijke en overzichtelijke help guide heeft. Deze help guide helpt je stap voor stap op weg. Door deze help guide kan iedereen aan de slag met Community lawyer, ook mensen die minder handig zijn met computers/ICT.

Zie hier de applicatie die wij met Community lawyer hebben gemaakt:

Handleiding Community lawyer

*Deze tutorial is gebaseerd op artikel 3:107 BW*

Stap 1: Open Community lawyer op je webbrowser. Typ community.lawyer in de adresbalk.

Stap 2: Zodra je bent ingelogd druk je op ‘Start New App’

Stap 3: Je begint altijd met een infokader om uitleg te geven over de applicatie die je gaat maken. Druk daarom op ‘Add Block’ en kies ‘Info Block’.

Stap 4: In dit informatieblok leg je uit waar de applicatie over gaat en wat je met deze applicatie kunt doen.

Stap 5: Je kunt ook een link toevoegen in een informatieblok. Je selecteert het gedeelte (een woord) van de tekst waarop gebruikers moeten klikken om de link te openen en klikt op het omcirkelde tekentje onder in de afbeelding. Vervolgens kun je het webadres toevoegen.

Stap 6: Vervolgens kies je nogmaals ‘Add Block’, maar nu kies je in plaats van een informatieblok, het blok ‘Questions’.

Stap 7: Eerst typ je de vraag. Hierna moet je bepalen hoeveel antwoordmogelijkheden er zijn. In deze tutorial, die gebaseerd is op artikel 3:107 BW, zijn er twee antwoordmogelijkheden op de eerste vraag. Daarom kies je bij de vier mogelijkheden die eronder staan het blokje ‘Question’, en dan voor de optie ‘Radiobuttons’. Zo kun je zelf de antwoorden op de vraag invullen. In je blok zie je ook een geel vakje staan met het woord ‘variabele 1/2’ erin. Vul hier een woord in dat te maken heeft met de vraag, want deze heb je straks nodig voor het koppelen. Bij deze applicatie staat er ‘goed voor jezelf’.

NB: Met ‘Radiobuttons’ worden vragen gesteld waarop de gebruiker slechts één antwoordmogelijkheid kan geven. Bijvoorbeeld ‘Ja’ of ‘Nee’. Wil je dat de gebruiker meer antwoordvarianten kan geven, dan kies je voor ‘Checkboxes’ in plaats van ‘Radiobuttons’.

Stap 8: Omdat je twee antwoordmogelijkheden hebt, moet je ook twee nieuwe blokken erin toevoegen. Een voor elk antwoord.

We maken wederom een info block en een question block. Nu is het de bedoeling dat je een van die blokken gaat koppelen aan het antwoord dat je gegeven hebt. Als iemand het antwoord ‘Nee’ aanklikt op de eerste vraag, moet hij doorverwezen worden naar het informatieblok. Als iemand ‘Ja’ antwoord moet diegene doorverwezen worden naar de volgende vraag. Om een vraag te koppelen druk je op ‘Display if..’ en daarna op ‘Edit Expression’.

Stap 9: Ga op het informatieblok staan dat je wilt krijgen als het antwoord ‘Nee’ is, en typ hierin welk antwoord er moet komen op die vraag met het antwoord ‘Nee’. Zodra je op ‘Edit Expression’ drukt, moet je de vraag koppelen. Zoals eerder besproken heb je in het question block in het gele vakje de variabele een naam gegeven. In deze applicatie is dat ‘goed voor jezelf’. Zodra iemand op de vraag ‘goed voor jezelf’ het antwoord ‘Nee’ geeft, moet hij doorverwezen worden naar informatieblok 3.

Stap 10: Vervolgens ga je door naar de volgende vraag. Als iemand ‘Ja’ antwoordt, wordt hij doorverwezen naar vraag 4. In je question block beschrijf je een nieuwe vraag die gesteld moet worden als het antwoord op de eerste vraag ‘Ja’ is. Ook deze koppel je op dezelfde manier als hierboven gedaan is, alleen dan druk je op ‘goed voor jezelf’ is ‘Ja’.

Stap 11: Zo kun je nog veel meer blokken maken. Wanneer je de applicatie wilt testen druk je op het blokje ‘Run’ rechtsboven.

Bevindingen

De applicatie Community lawyer is zeer gebruiksvriendelijk. Het is niet moeilijk om het onder de knie te krijgen maar je moet je er wel voor gaan zitten. Wij maken beslisbomen in deze applicatie met het gebruik van informatieblokken en vragen. Het daarin zetten van de informatie en de vragen is niet moeilijk.

Het meest lastige van de applicatie is het koppelen van de vragen en informatieblokken met elkaar. Dit heb je nodig om bij het invoeren van een antwoord een juiste uitwerking te krijgen of een nieuwe vraag te krijgen (met expressions).

Aan de informatieblokken en de vragen moet je variabelen toevoegen. Deze variabelen helpen je om de juiste stukken met elkaar te verbinden. Wanneer je deze correct verbonden hebt, werkt de beslisboom eigenlijk al.

Wij zijn tevreden met ons eindresultaat. Doordat wij een niet te lastig wetsartikel gebruikt hebben, hebben wij uiteindelijk met (slechts) vijf informatieblokken en drie vraagblokken een mooie en werkende beslisboom kunnen maken.