It’s the most wonderful time of the year!

Geschreven door Sanne Lutter 

Deze blog gaat over ‘the most wonderful time of the year’ en daar bedoel ik natuurlijk de decembermaand en kerstmis mee. De tijd van de lampjes, kerstbomen en cadeaus zijn weer aangebroken. Eén van de best gekochte cadeaus is volgens mij de cadeaubon. Altijd leuk om te geven en super handig om te krijgen. In deze blog beantwoord ik de praktische vraag: ‘Hoe lang is een cadeaubon wettelijk geldig?’

Een cadeaubon is een traditionele papieren bon en de cadeaukaart is de opvolger hiervan, vaak in de vorm van een plastic pasje. Voor beide gelden dezelfde regels. Hoe lang een cadeaubon geldig is, hangt af van de voorwaarden die de ondernemer stelt. De cadeaubon heeft een minimale geldigheidsduur van een jaar op grond van artikel 6:236 sub g BW. Wanneer in de algemene voorwaarden is bepaald dat de geldigheidsduur korter is dan een jaar, is deze voorwaarde vernietigbaar op grond van art. 6:233 sub a BW. 

Indien er alleen een uitgiftedatum op de cadeaubon staat, is de geldigheidsduur vijf jaar vanaf het moment van aankoop. Een cadeaubon is onbeperkt geldig wanneer er geen uitgiftedatum en geldigheidsduur vermeld is.

Cadeaubonnen die zijn aangemeld bij Stichting Keurmerk Cadeaukaarten zijn drie jaar geldig. Dit zijn de Nederlandse Boekenbon, VVV Lekkerweg, Fleurop Bloemenbon, de Platenbon en de VVV Cadeaukaart. Bonnen voor diensten, zoals de Entertainment Card, zijn minimaal twee jaar geldig. [1]

Soms kun je een bon tegen betaling verlengen of krijg je een deel van de waarde vergoed in de vorm van een nieuwe kaart. Bijvoorbeeld de fashioncheque! De fashioncheque is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte. Het kost €5,- euro om de fashioncheque te verlengen en dit kun je zelf doen op hun website https://www.fashioncheque.com/nl/verlengen.

Je kunt ook een cadeaubon die verlopen is, doneren aan een goed doel. Zo schuif je met een goed gevoel aan bij het kersdiner!

Alvast fijne feestdagen gewenst! 


[1]http://www.keurmerkcadeaukaarten.nl/erkende-cadeau-kaarten#

Geef een antwoord