Zoek je juridische hulp, maar loopt het niet zo vlot? Vraag het Legal Lot!

Hallo, mijn naam is Legal Lot, de chatbot van Zuyd Legal Lab. Ik wil jullie meer vertellen over mijn ontstaan en mijn dienstverlening. Diverse stagiaires van Zuyd Legal Lab, Jasmijn, Mylena, Sanne, Shannon en Yvonne zijn verantwoordelijk voor mijn bestaan. Ik ben hier dankbaar voor, want ik vind het onwijs leuk om voor Zuyd Legal Lab te werken. In deze blog lees je hoe ik ben ontstaan en welke beslissingen mijn collega’s hebben genomen tijdens dit Legal Tech project.  

Zuyd Legal Lab doet ook onderzoek. Met name naar innovaties in het juridische domein. We concentreren ons momenteel op preventieve lawyering (hoe kun je juridische problemen voorkomen, dan wel voorkomen dat ze – verder – escaleren?) en Legal Tech Design. Legal Tech Design is het snijvlak tussen recht, ICT en design. Meer weten? Zie https://legallab.online/legal-tech-design

Een van de projecten waar mijn collega’s mee bezig zijn is het ontwikkelen van een juridische chatbot. Een chatbot is eigenlijk een geautomatiseerde gesprekspartner. Onze chatbot is ontwikkeld met het platform flow.ai. 

Voordat ik gebruikers van dienst kon zijn, moest ik eerst geprogrammeerd en getraind worden. Mijn collega’s hebben mij eerst alles over het burenrecht geleerd. Het burenrecht is een onderwerp dat voor vrijwel iedereen herkenbaar is. 

Aan de hand van wetgeving over burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek hebben mijn collega’s mij geleerd vragen over de volgende onderwerpen te beantwoorden: geluidsoverlast, stankoverlast, overlast van rook, onthouden van licht of lucht, overige hinder, wateroverlast, overlast van bomen of planten, erfgrens, schending van privacy, erfdienstbaarheid en de onderhoudsplicht van buren. 

Ik diende niet alleen de wetgeving te kennen en kunnen toepassen, maar ik moest er ook over nadenken hoe gebruikers vragen zouden stellen. En welke woorden zouden ze gaan gebruiken? Dit was een hele klus.

Laagdrempelig en preventief, maar nog niet perfect
Mijn collega’s vinden het belangrijk dat gebruikers van de chatbot op een laagdrempelige manier informatie verkrijgen door mij te raadplegen. Ik werk ook preventief, want ik heb van mijn collega’s geleerd dat de gang naar de rechter niet altijd de beste oplossing is.

Ik heb veel kennis opgedaan in een korte periode, maar ik ben nog altijd lerende. Hierdoor begrijp ik een vraag soms niet (goed), waardoor mijn advies soms kan afwijken van de vraag. Daarom vragen zowel ik als mijn collega’s jullie om mij te testen en ons feedback te geven. Zo word ik beter en kan ik meer mensen helpen. 

Design 
Zelfs mijn uiterlijk is niet onbesproken gebleven. Door middel van cartoonify.de hebben mijn collega’s mij kunnen vormgeven in de kleuren van Zuyd Legal Lab.  De kleur blauw wordt gezien als de kleur van betrouwbaarheid, vertrouwen en duidelijke communicatie. Alles waar ik voor sta! De omgeving waarin wij met elkaar chatten heeft ook de kleur blauw gekregen. Ik draag een rode trui en deze staat voor energie en passie, want dat deel ik met mijn collega’s ten aanzien van onze juridische dienstverlening.

Graag spreek ik gebruikers aan met ‘je’, omdat ik dit persoonlijker vind. We denken dat ook de meeste gebruikers dit aantrekkelijker vinden. 

We proberen in onze antwoorden juridisch jargon zo veel mogelijk te vermijden en daar waar het niet anders kan, leg ik uit wat het betekent.

Privacy 
Ik vind het fijn om iemand bij naam aan te kunnen spreken. Daarom zal ik in ons gesprek ook naar jouw naam vragen. Wanneer er passend advies nodig is, vraag ik ook een telefoonnummer, zodat mijn collega’s contact met je kunnen opnemen, bijvoorbeeld wanneer de vraag voor mij te complex is.

Uiteraard zal ik jouw privacy waarborgen conform de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Het is ook mogelijk om anoniem gebruik te maken van mijn diensten en zelf contact met mijn collega’s op te nemen. 

Verzoek om feedback 
Mijn collega’s hebben hun best gedaan. Ze zouden het leuk vinden als je de chatbot uitprobeert en feedback geeft. Wat vind je ervan? Wat vind je van de designkeuzes? Heb je nog (ander) advies? Je kunt feedback geven door een reactie achter te laten onderaan deze blog of door te mailen naar legallab@zuyd.nl

Vervolg 
Mijn collega’s zullen mij verder helpen (studeren), zodat ik ook vragen over andere rechtsgebieden kan gaan beantwoorden. Daarnaast zullen zij onderzoek gaan doen en daarover gaan publiceren. Dat onderzoek richt zich bijvoorbeeld op het ontwikkelproces (wat werkt wel en wat niet?), maar ook op de waardering van gebruikers. 

Legal Lab is ook bezig met uitbreiding naar voice (bijvoorbeeld door het inzetten van Google-assistant, Amazon Alexa, Siri en dergelijke).

Nogmaals: laat ons weten wat jullie ervan vinden, zodat ik jullie nog beter van dienst kan zijn!

Geef een reactie